I dag presenterar statsminister Stefan Löfven (S) sin ”Global Deal” under ett möte i FN i New York. Det är tänkt att vara en internationell överenskommelse i sann Saltsjöbadsanda och ett steg närmare anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt i hela världen.
Trots att bara ett fåtal länder och företag ännu anslutit sig till ”Global deal” är det ändå en viktig pusselbit i Sveriges och Stefan Löfvens arbete med att genomföra de 17 nya FN-målen om hållbar global utveckling, som antogs för ett år sedan.
Det menar DN Global utvecklings reporter Erik Halkjaer, som i tio punkter reder ut vad ”Global Deal” egentligen handlar om.
- Vad är Global Deal egentligen?
En deklaration med åtaganden som ska leda till att alla världens länder uppnår två av FN:s globala utvecklingsmål, som antogs för ett år sedan: Mål 8 som handlar om anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt samt Mål 10 som handlar om minskad ojämlikhet.
Bakom deklarationen står Sverige och en rad andra länder tillsammans med Internationella arbetarorganisationen (ILO), Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) och Världsbanken. Andra länder, företag och organisationer är välkomna att också ställa sig bakom initiativet.
2. Vad lovar den som skriver på Global Deal?
För länderna innebär det att de ska anta och respektera ILO:s konventioner och erkänna dialog och samverkan mellan arbetsmarknadens parter som en del av en demokratisk process.
För företagen innebär det att de ska leva upp till arbetstagarnas rättigheter i praktiken, ta socialt ansvar, förhandla fram rättvisa avtal med sina anställda och ta ansvar för att de mänskliga rättigheterna också följs i leverantörsleden.
För fackförbunden innebär det att de ska ta socialt ansvar, men också förstå, respektera och bidra till företagens intressen.
Det är upp till var och en att göra konkreta åtaganden som ligger i linje med Global Deal. Dessa åtaganden ska sedan följas upp, först vi ett möte hösten 2017 och sedan vid återkommande möten vartannat år fram till 2030.
Idén är Stefan Löfvens och han bar med sig den från sin tid som ordförande på fackförbundet IF Metall till Socialdemokraterna när han blev partiledare 2012. Då var det en vision om att få världens arbetsgivare, fackförbund och regeringar att tillsammans samverka för bättre villkor på arbetsmarknaden, vilket i sin tur skulle leda till en mer stabil ekonomisk tillväxt.
När Stefan Löfven tillträdde som statsminister 2014 lyfte han in sina tankar om en Global Deal i regeringsförklaringen. Vid det laget hade redan LO och Socialdemokraterna inlett ett arbete med att ta fram underlag till hur en Global Deal skulle kunna se ut.
Läs om de sju övriga punkterna på DN Global utveckling