Frankrike är mitt uppe i en historisk förändring av landets biståndspolitik. Den nuvarande regeringen ser biståndet som en väg att lösa de väpnade konflikterna i västra Afrika, parallellt med militära insatser.
– En av de främsta talespersonerna för bistånd inom fransk politik är överbefälhavaren, säger Rémy Rioux, chef för den franska biståndsmyndigheten AFD, till DN Global utveckling.
När Frankrikes president Emmanuel Macron nästa vecka öppnar den internationella klimatkonferensen ”One Planet Summit”, som uppföljning på COP21 i Paris, är Rémy Rioux en central person.
Det är slutet av oktober. På ett hotell vid Nybroviken äter chefen för den franska biståndsmyndigheten Agence Français de developpement (AFD), Rémy Rioux, frukost. Han ska snart till Sida och träffa den nya generaldirektören Carin Jämtin.
Rémy Rioux är en av flera tjänstemän som följt med Frankrikes biträdande miljöminister, Brune Poirson, till Stockholm.
Tillsammans med ministern för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, Isabella Lövin (MP), gör den biträdande miljöministern ett uttalande om hur Sverige och Frankrike gemensamt ska kunna bidra till att stoppa klimatförändringarna.
– Klimatkonferensen COP21 i Paris 2015 var ett uppvaknande för många politiker i Frankrike. De förstod plötsligt att ”Winter is coming” och att det var bråttom att agera. Inte bara på kort sikt, utan även att de måsta satsa på mer långsiktig utvecklingspolitik. Sen gick processen lite i stå och nu har vi en ny president och nytt parlament som vill skaka liv i engagemanget från 2015. Därför är den biträdande miljöministern här, för att förbereda president Emmanuel Macrons uppföljningskonferens till COP21, säger Rémy Rioux när han träffar DN Global Utveckling.
Konferensen, som går under namnet ”One Planet Summit” äger rum i Paris den 12 december. På konferensen deltar Sveriges statsminister Stefan Löfven och Isabella Lövin.
För tre veckor sedan offentliggjorde Stefan Löfven, tillsammans med Frankrikes presidenten Emmanuel Macron de både ländernas långtgående samarbete inom klimatpolitiken.
Samarbetet sträcker sig också till utvecklingspolitiken, ett område där Frankrike länge varit förhållandevis osynligt. Det håller Rémy Rioux med om och säger att det bland annat beror på att många franska presidenter prioriterat internationella militära och diplomatiska insatser framför bistånd.
Enligt Rémy Rioux vill Emmanuel Macron annorlunda. När de reste tillsammans till Mali, där den franska armén har stor närvaro, var presidenten tydlig med att utvecklingsinsatserna i Mali måste stärkas.
I Frankrike utgör de väpnade konflikterna och utbredda fattigdomen i delar av västra Afrika ett hot. I konflikterna och hungerkriserna föds terrorism. Rémy Rioux menar att allt fler franska politiker och militärer i dag förstår att terrorn inte bara kan stoppas med våld.
– En av de främsta talespersonerna för bistånd inom fransk politik är överbefälhavaren. Han träffar presidenten oftare än jag och säger då att det finns två instrument för att lösa krisen i västra Afrika. Det ena är militärt. Det andra är utvecklingspolitik. Ingen av de båda går före den andra, utan man måste jobba med båda delarna samtidigt och i en jämlik balans, säger Rémy Rioux.
I Sverige finns det inom biståndsbranschen en oro för att knyta bistånd och militära insatser allt för nära varandra. Den oron är mindre i Frankrike. Den franska biståndschefen är visserligen noga med att säga att det måste finnas en distans mellan de två, men samtidigt anser han att biståndet behöver kunna jobba med militären i ryggen för att komma åt de värst drabbade människorna i väpnade konflikter.
Rémy Rioux är i Sverige för att diskutera biståndssamarbeten i bland annat Afrika och inom klimatpolitiken, men han vill också studera hur Sverige jobbar med utvecklingspolitik. När han i maj 2016 fick jobbet som chef för AFD hade han med sig tydliga direktiv om att stärka myndigheten och låta sig inspireras av andra länder.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter Global Utveckling