I höst medverkar jag i Rädda barnens podd Rädda barnen dokumentär om unga människor på flykt i Centralamerika. Med 18 års erfarenhet av att rapportera från El Salvador ger jag bakgrund och perspektiv i det första avsnittet – Att fly för sitt liv.
När jag först kom till El Salvador, i början av år 2000 målades landet upp som det absolut farligaste landet i Latinamerika. Jag arbetade med ungdomar på lokalradiostationen Radio Victoria, i norra El Salvador. Flera av de unga människor jag då mötte hade släktingar i USA eller var själva på väg dit.
Att migrera till USA är och har varit något naturligt för många salvadoraner. De flesta har släktingar eller känner någon som bor i USA. Där finns arbeten och möjligheter att tjäna pengar.
I efterhand kan jag konstatera att de år som jag levde och jobbade i El Salvador, 2000-2002 var något av drömåren, då allt var möjligt. Våldet minskade och ungdomsgängen ansågs ändå hanterbara, men sen införde politikerna tuffare lagar och unga människor burades in för småförseelser.
På 15 år har El Salvador återigen förvandlats till något av en krigsliknande zon, i vissa delar. Det finns områden och samhällen som helt kontrolleras av organiserade brottslingar och gäng. Platser dit polisen bara vågar ta sig med militärt stöd.
I takt med att polis och militär tagit i med hårdhandskar mot ungdomsgängen har gängen å sin sida beväpnat sig, organiserat om sig och våldet blivit allt mer brutalt. Det blir allt vanligare att unga människor migrerar till USA, inte bara på jakt på om en bättre framtid, utan på flykt undan kriminalitet, våld och en icke fungerande rättsstat.
De senaste tre åren har antalet barn som börjar i skolan i El Salvador minskat. Det är ett tecken på att något är fel. Samtidigt frodas korruptionen och straffriheten för kriminella är mycket hög.
Om det pratar jag i Rädda Barnen dokumentär, avsnitt 1: El Salvador – att fly för sitt liv