I september lämnade orkanen Jeanne 3 000 döda och 200 000 hemlösa efter sig kring staden Gonaives, i västra Haiti, men på grund av väpnade gäng har få fått hjälp. I slutet av oktober lyckades till slut Lutherska Världsförbundet (LVF) nå flera nödställda.
Det började som ett vanligt regn. Det var ju trots allt regnperiod och kraftiga regn hör ju då till det ovanlig. Vinden tilltog i styrka och regnet fortsatte att falla, dag som natt. Snart blev folk boende kring floddalar och vattendrag i och utanför staden Gonaives medvetna om att en översvämning stundade.
Abel Bieneaime, 48 år, berättar hur han plötsligt såg vattnet rinna in på gårdsplanen. Det rann in i huset och steg. Vindarna hade orkanstyrka och regnet bara fortsatte att falla. Han tog sin fru och deras åtta barn och flydde. När de återvände senare var deras hus och åkermark borta.
Där Abel och hans grannar levde i början av september finns idag bara ett fält av torkad lera, husgrunder, rostiga bilar och högar av skräp, som vattnet lämnat kvar vid de träd som fortfarande står upp. Hela samhället Mapou Chevalier, strax norr om staden utplånades över en natt.
På andra sidan vägen mot Cap Haitien står ruinerna av Mapou Chevaliers Metodistkyrka. Sammanlagt 126 församlingsmedlemmar miste livet i orkanen. Sedan dess samlas de överlevande på kyrkbänkarna i skuggan ett stort träd på fältet de en gång levde på.
Söndagen den 24 oktober, över en månad efter att Jeanne passerat, har församlingens pastor en glad nyhet. Genom biståndsorganisationen Action by Churches Together (ACT, Kyrkornas internationella nätverk för katastrofinsatser) kan han dela ut plasthinkar med mat och de nödvändigaste till dem i församlingen som drabbats värst.
Abel skrattar när han får den färgglada plasthinken med lock. Han är glad, men att den ska räcka i en vecka som det är tänkt tror han inte.
– Den går åt på en dag, säger Abel. Vi delar med oss till andra behövande.
Sammanlagt är det tänkt att ACT ska dela ut 5 200 hinkar till de nödställda. En månad efter orkanen har de bara lyckats få ut 900. Anledningen är att den amerikanska hjälporganisationen Care som skulle dela ut hinkarna inte kunnat. Detsamma gäller FNs matprogram, WFP.
Gonaives är en stad i kaos. Att köra genom stan är att kryssa mellan husruiner, diken fulla av vatten, bilvrak, högar av lera och skräp. I stadens centrum påminner ruinerna av polishuset och centralmarknaden om att det också var här som det väpnade upproret mot president Jean Bertrand Aristide inleddes i vintras. Rebellerna jämnade polishuset med marken och brände ner marknaden.
Över hela Gonaives ligger en svag doft av skit och sump. Skolorna är stängda och på nätterna patrullerar argentinska FN-soldater gatorna med bepansrade bilar och tung beväpning. De bevakar även WFPs och Cares förråd. Så fort en lastbil med nödhjälp kommer ut från förråden anfalls den av hungriga och desperata massor av människor. I bakgrunden skymtar beväpnade personer.
ACTs personal vittnar själva om hur de vid ett par tillfällen försökt köra ut hinkarna med mat, men tvingats avbryta på grund av kriminella grupper och hungriga massor. Helgen den 23 och 24 oktober lyckas de frakta flera hundra hinkar till en luthersk missionsstation i stadens utkanter.
Missionsstationen lämnas i fred av plundrarna och personalen kan köra ut hinkarna till 20 lutherska kyrkor. Varje kyrka har fått presentera en lista med personer i församlingen som är i stort behov av hjälp. Metodistkyrkan i Mapou Chevalier tvingades dela ut sina hinkar på en gång för att undvika att kyrkans förråd plundrades.
– Jag har inte heller något hus kvar, säger Hodney Val, 49 år och Abels granne. När vattnet kom hittade jag inte min son. Jag trodde att han drunknat för huset var fullt med vatten upp till taket. Till slut hittade jag honom och flydde upp i ett träd. Där satt jag i ett dygn tills vattnet flutit bort.
Hodney, Abel och de andra hemlösa hade en sak gemensam. Liksom många andra fattiga människor hade de byggt sina rangliga hus tätt inpå varandra på trädlösa sluttningar och utefter floddalar och vattendrag. Det är ingen slump att cementhusen i centrala Gonaives står kvar.
LVF som stödjer ACT med pengar för att dela ut hinkar med nödhjälp kommer inte att delta i uppbyggnadsprocessen. Orsaken är att LVF inte har några långsiktiga projekt i området.
– ACT är en kortsiktig lösning, säger Bernard Gianoli, programkoordinatör på LVF i Haiti. Tanken med nödhjälp är att fylla en lucka under en katastrof, att hjälpa till att komma tillbaka till samma nivå som innan katastrofen. Vi kan inte göra allt. Förhoppningsvis kan staten och andra organisationer ta över när vi är klara.
ACT och LVF kommer även att hjälpa till att få igång skolorna, som hållt stängt fram till början av november. 20 skolor kommer under fem månader att få hjälp med latriner, mat och städning. I maj är insatsen slut och LVF kommer att koncentrera sig på sina andra projekt i landet.
På lång sikt måste den haitiska staten och biståndsorganisationerna satsa på miljön och ett hållbart jordbruk. En av de grundläggande orsakerna till katastrofen i inte bara Gonaives, utan även tidigare fall av översvämningar och jordskred, är den hårda avverkningen av skog i Haiti.
En allt större befolkning med fattiga människor i jakt på mark att odla och träkol att elda med gör att bara en procent av Haitis skog finns kvar. Forskare menar att landet långsamt håller på att förvandlas till en öken.
Publicerad i tidningen Lutherhjälpen 1/2005