Idag avslutas den nionde förhandlingsrundan, sedan 2007, mellan Marocko och den västsahariska självständighetströrelsen Polisario, i Manhasset, New York, USA. Som tidigare lär resultaten vara magra. Och Polisarios representant i Sverige, Aliyen Kentaoui, menar att så länge den Europeiska unionen (EU) inte aktivt försöker finna en lösning på konflikten kommer inget att hända.
– Jag hoppas naturligtvis att man når någon form av framgång i förhandlingarna, men samtidigt känner vi att påtryckningarna inte är tillräckliga. Det finns inget tydligt budskap från EU till Marocko. Flera länder har en vag attityd i frågan. Vissa länder till och med stödjer Marocko, säger Aliyen Kentaoui, som bara för några veckor sedan anlände, som självständighetsrörelsens nya representant, till Polisarios lägenhet vid Sankt Eriksplan i Stockholm.
Medan Kentaoui bjuder på te i Polisarios soffgrupp berättar han om dagliga övergrepp på befolkningen i den del av det omstridda västsahariska territoriet som kontrolleras av Marocko. Kentaoui menar att Marocko för tillfället håller 85 västsaharier som politiska fångar på grund av protester mot den marockanska regeringen. Dessutom utnyttjar Marocko naturresurser som fisk, fosfat, olja och energi från det omstridda området, vilket strider mot internationella lag som säger att en stat inte kan utnyttja naturresurser från ett område som den ockuperar.
– Bristen på ett tydligt budskap från EU skapar stora problem, även för oss inom Polisario som måste övertyga sahrawierna om att en fredlig lösning är den bästa. Och EU hjälper inte till. EU ger inte västsaharierna någon signal om att ta till vapen är fel. När vi gick med på vapenstillestånd trodde vi att en folkomröstning om Västsharas framtid skulle genomföras inom fyra-sex månader. Nu har det gått 20 år och inget har hänt. Vad tror du folk tycker? Vi ber EU och det internationella samfundet att respektera Västsaharas rätt att existera, att hjälpa till att finna en lösning på konflikten. Folk i området blir allt mer radikala. De tappar tron på FN och en politisk lösning.
Marocko har inflytelserika vänner …
– Ja, det är ett av problemen. Ett par mycket inflytelserika länder stödjer Marocko i allt, i vått och torrt. Och det gör det svårare att lösa konflikten kring Västsahara. Stödjer man Marockos ockupation, finansierar den, säljer vapen till Marocko och handlar med Marocko, inklusive västsahariska produkter, ger man också Marocko grönt ljus att fortsätta som om ingenting hänt. Marocko kommer inte att förhandla seriöst om det inte finns en tydlig attityd från EU:s sida att Västsahara, enligt internationell lag, har rätt till självbestämmande. Marocko borde få ett tydligt budskap från EU var Europa står i denna fråga annars kommer förhandlingarna inte lyckas.
En känsla men får är att bara Marocko kan vinna på den rådande situationen?
– Ingen vinner på det. Allra minst Marocko. De vinner inget erkännandet av att Västsahara är en del av Marocko och de vinner inget medlemskap i Afrikanska unionen (AU). För den stora majoriteten inom AU anser att Västsahara bör få självbestämmande. Marocko är inte med i AU. En annan risk är att instabiliten i regionen ska urarta. Alla förlorar på att Maghreb inte kan förenas. Alla länder i regionen skulle tjäna på om man kunde enas. Marocko skulle tjäna mer på samarbete än på att tvinga sig på Västsahara. Och att förena Maghreb är en god idé, för det är en stor marknad med många naturresurser. Nu är tyvärr gränserna stängda och det råder misstänksamhet länderna emellan på grund av Västsaharakonflikten. Löser man den kan det skapa tillväxt, ge investeringar och leda till goda relationer.
Om en månad ska FN:s observatörsstyrka i området, MINURSO, förlängas. Ni vill ge dem i uppdrag att även granska situationen för de mänskliga rättigheterna. Varför?
– MINURSO:s ursprungliga uppdrag var att organisera folkomröstningen, men på 20 år har MINURSO inte organiserat någon folkomröstning. Delvis på grund av Marocko och andra inflytelserika stater som Frankrike, som inte heller vill se någon folkomröstning. Och om nu inte MINURSO organiserar någon folkomröstning borde de åtminstone granska situationen för de mänskliga rättigheterna i Västsahara. Detta för att under de senaste sju-åtta åren har Marocko kastat allt fler människor i fängelse, torterat och till och med dödat människor. Framför ögonen på FN. Människor som på fredlig väg protesterar mot Marocko och krävt en folkomröstning. Vi ber även FN om att öppna territoriet för utomstående observatöter och journalister. Det som hände i Tunis och på andra platser har hänt tidigare i Västsahara. Tusentals människor har protesterat fredligt, men stoppats med våld. Skillnaden är att det inte funnits någon media på plats för att rapportera om det för Marocko tillåter ingen media. Man kastade ut Al Jazeera och har kastat ut andra journalister.
Om man kräver att MINURSO granskar de mänsliga rättigheterna i Marockos del av Västsahara så borde man även granska era läger?
– Vår rena existens i Tindouf är ett resultat av ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Varför är vi flyktingar från början? Vi har kastats ut från vårt land som är ockuperat. Ju mer FN vill observera situationen för de mänskliga rättigheterna, desto bättre. Västsaharafrågan så som den ser ut idag är i sig självt ett övergrepp på de mänskliga rättigheterna. För den mest grundläggande mänskliga rättigheten är att leva. Och vår fråga handlar om att överleva, att vara fria. Vi ber om den mest grundläggande rättigheten.
Tror ni att MINURSO:s uppdrag kommer att utvidgas?
– Vi har bett om detta tidigare, men det har blockerats av Frankrike. Med en stark kraft som Frankrike i säkerhetsrådet är det svårt. Istället för att försöka lösa problemet och skapa stabilitet i Maghreb,så tar Frankrike Marockos sida. De borde istället ge Marockos kung rådet att en politisk lösning, i enlighet med internationell rätt, vore det bästa för inte bara Marocko och Västshara, utan även för Frankrike, Spanien och hela Europa. Men istället har de blockerat alla initiativ att lösa konflikten. Vad har de gett för resultat? Instabilitet, terrorism, smuggling och instabilitet i hela regionen.
Du är ju ny på din post här i Sverige, men kan du se någon skillnad i förhållningssättet i Västsaharafrågan mellan den nuvarande svenska regeringen och den tidigare, socialdemokratiska?
– Oavsett regering har Sverige alltid haft samma krav på att internationell rätt ska respekteras och efterlevas. Sverige lyfter alltid detta inom FN, och också inom EU där det just nu pågår en häftig debatt om hur Marocko utarmar västsahariska naturresurser. Tyvärr står flera europeiska länder inte på den internationella rättens sida när det gäller dessa frågor. Så länge sahrawierna inte kan njuta av sina resurser och konflikten kring Västsahara inte är löst borde naturresurserna lämnas orörda. Att handla med Marocko utefter Västsaharas kuster är ett brott mot internationell lag. Jag tycker att Sverige har intagit en bra position.