Migrationsverket har gett asyl åt en 34-årig salvadoransk kvinna som varit fängslad och förföljd i El Salvador efter anklagelser om att ha gjort abort. Beslutet är historiskt, menar såväl kvinnans offentliga ombud som RFSU och den internationella organisationen Centre for reproductive rights.
– Det är första gången som ett land beviljar asyl på grund av tuff abortlagstiftning, säger ombudet Patricia Godinez.
Hon greps misstänkt för att ha genomfört en abort när hon kom till ett sjukhus i El Salvadors huvudstad San Salvador efter att ha fått ett missfall och svimmat på toaletten hemma. Men flera personer vittnade mot henne, bland annat en av hennes chefer på den textilverkstad där hon jobbade.
I El Salvador är abort totalförbjudet och kan ge fängelse i upp till 30 år. I María Teresa Riveras fall ansåg domaren att den påstådda aborten gjorts så sent under graviditeten att det snarare handlade om mord. Därför dömdes María Teresa Rivera till 40 år på kvinnofängelset i Ilopango, en förort till San Salvador.
I maj förra året lyckades El Salvadors ombudsman för mänskliga rättigheter genom tekniska analyser av de bevis som användes under rättegången bevisa att det inte kan ha rört sig om en abort. María Teresa Rivera släpptes ur fängelset. Hon var vid det laget en internationellt känd person, eftersom hon uttalat sig mot El Salvadors abortlagstiftning i bland annat kampanjer från Amnesty International och organisationen Centre for reprodutive rights.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter Global Utveckling