Livsfarlig kamp bakom förbud mot gruvbrytning i El Salvador

Gruva på entré till gruvan El Dorado.

Allt fler länder förbjuder eller begränsar gruvbrytning av metaller. Senast var det Ecuador, där frågan nyligen avgjordes i en folkomröstning. För snart ett år sedan stoppade Filippinerna all gruvdrift i öppna dagbrott. Samtidigt blev El Salvador första land i världen att helt förbjuda gruvor. Beslutet fattades efter flera rapporter om omfattande miljöförstöring, men antigruvkampanjen krävde också flera dödsoffer. DN Global Utveckling har träffat några av dem som överlevde.

Marcelo Riveras kropp hittades den sista juni 2009. Den låg i botten av en tolv meter djup brunn, utanför staden Ilobasco, i El Salvador. Alla hans naglar var utdragna, hans testiklar sönderslagna och rättsläkaren fastslog dödsorsaken till strypning.

Marcelo Rivera var en av de första personerna att slå larm om miljöförstöring runt gruvan El Dorado, som ligger strax intill den lilla staden San Isidro, ett par mil norr om Ilobasco. I San Isidro var Marcelo Rivera en känd kultur- och miljöaktivist.

Tillsammans med sin bror Miguel Angel Rivera drev Marcelo bland annat en teatergrupp. Det var när de i slutet av 1990-talet besökte byar runt omkring gruvan som de fick höra talas om hur boskap dött efter att ha druckit vattnet i området och om hur bäckarna och brunnarna sinade fortare än vanligt.

– Vi bestämde oss för att göra ett besök i byarna runt guldgruvan Entre Mares, i Honduras, där vi hört talas om liknande problem. Efter att ha talat med bönderna där förstod vi att det som folk runt gruvan El Dorado berättade troligen berodde på gruvan, säger Miguel Angel Rivera när DN Global Utveckling träffar honom på den lokala organisationen ADES där han arbetar.

Det var till ADES som bröderna Rivera vände sig för att ta reda på vad som kunde göras för att hindra miljöförstöringen. Organisationen, som jobbar med lokal utveckling i området där gruvan ligger, hade hört talas om problemen tidigare, men bröderna Rivera kunde presentera ett större insamlat material av vittnesmål.

– Vi hade tagit emot klagomål från byborna ända sedan de började provborra i mitten av 1990-talet. Byborna sa att de hade klagat hos polisen, åklagarmyndigheten och ombudsmannen för de mänskliga rättigheterna, men ingen gjorde något. En av de mest aktiva, som menade att vi verkligen borde ta tag i frågan, var Marcelo Rivera, säger Vidalina Morales, idag ordförande i ADES.

Efter en serie företagsfusioner och uppköp ansökte till slut ägaren Pacific Rim 2004 om att få börja bryta guld och silver i El Dorado, efter att de tidigare ägarna provborrat i flera år.

I och med Pacific Rims ansökan började ADES agera. Vidalina Morales anställdes som ansvarig för en kampanj mot gruvnäringen i Cabañas.

– Vi började med att ta fram en egen miljörapport om konsekvenserna av gruvdrift i El Dorado. Till vår hjälp hyrde vi in en amerikansk gruvexpert, doktor Robert Moran. Samtidigt fick Pacific Rim avslag på sin första ansökan och lämnade in en reviderad version, säger Vidalina Morales.

När ADES miljörapport var klar innehöll den kraftig kritik mot Pacific Rim. Robert Moran ansåg att bolaget underskattade vattenåtgången för gruvdriften. Han underkände deras metod för att minska användningen av cyanid. Spridning av cyanid i grundvatten och vattendrag är ofta återkommande problem vid utvinning av guld och silver.

ADES delade med sig av Robert Morans rapport till El Salvadors dåvarande miljöminister Hugo Barrera. Han hade redan på sitt bord en rapport från San Sebastián-gruvan i östra El Salvador. Prover visade att vattnet kring den gruvan, som inte varit i bruk sedan 1970-talet, innehöll elva gånger mer cyanid och tusen gånger mer bly än normalt.

Förutom i El Dorado och San Sebastián pågick det provborrningar och gruvbrytning på 22 andra platser i landet. Representanter för organisationer och föreningar i alla dessa samhällen bildade 2005 ett nationellt nätverk mot gruvbrytning.

Året därpå, 2006 använde El Salvadors dåvarande president Antonio Saca de två rapporterna från El Dorado och San Sebastián som underlag för att införa ett tillfälligt stopp av all provborrning och gruvbrytning i landet. Gruvbolagen svarade med en landsomfattande reklamkampanj där de lovade fler arbetstillfällen, skatteintäkter och utvecklingsmöjligheter. Pacific Rim startade en välgörenhetsstiftelse med löften om hälsovårds- och utbildningsprojekt i Cabañas.

I april 2009 gick Pacific Rim till Världsbankens skiljedomstol ICSID för att stämma den salvadoranska staten för uteblivna vinster och förlorade investeringar. Det kanadensiska gruvbolaget hade räknat ut att stoppet av El Dorado-gruvan skulle kosta dem 315 miljoner dollar.

Läs hela reportaget på Dagens Nyheter Global Utveckling 

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.