Reportaget Utrikeskorrarna i Journalisten nr. 16-2007 visar att korrar och stringers drar ett tungt lass i fält. Det var ett bra och intressant reportage, men det saknades något – mediahusens och ägarnas prioriteringar. Mellan raderna anade jag en frustration över hur mycket man än reser och jagar bra vinklar och uppslag så finns det alltid något viktigare som ska prioriteras hemmavid. Jag vet. Men ingen fick stå till svars.
Och la ni märke till en sak? På reportagets åtta sidor och även under vinjetten på sidorna 6-7 nämndes inte Latinamerika någonstans. Och i sammanställningen av stationeringar hamnade Latinamerika sist med fyra procent.
Jag vet inte om de fyra journalister som svarar på Frågan på sidorna 6-7 bara är ointresserade av Latinamerika eller om det faktiskt är så att regionen varit frånvarande så länge från svenska medier att den helt enkelt glömts bort. Visst, någon säger säkert att det nästan dagligen finns inslag från Latinamerika. Är det inte Claes Aronsson från TT så är det Reuters, AP eller AFP, men de är långt ifrån några utredande artiklar eller längre reportage med närvarokänsla som berättar något annat än om val och naturkatastrofer.
Jag kan hålla med om att idag går det nästan lika bra att täcka en del av världen hemifrån, bara man är beredd att packa väskan och resa då och då. Svenskans Latinamerikaansvarige Håkan Forsberg är ett bra exempel på detta. Han gör ett bättre arbete från Stockholm än vad ett par andra stringers och korrar gör på plats. Att säga att man har en person i Brasilien spelar ingen roll om denne inte rör på sig eller hanterar den spanska delen av Latinamerika lika bra som den portugisiska.
I år lämnade DNs Latinamerikakorre Nathan Sacher Buenos Aires för Jerusalem. Någon ersättare har inte synts till. Och Sveriges television? När hade de en Latinamerikakorre senast?
I Centralamerika och Mexiko snurrar en våldsspiral som kanske är långt värre än på 1970- och 1980-talen. I Colombia pågår en konflikt som kan jämföras med många andra fruktansvärda platser i världen. I Venezuela utmanar Hugo Chávez en 150-årig doktrin och i Bolivia och Ecuador pågår något som i det närmaste kan liknas vid en socialistisk revolution. Det finns andra platser i världen som förtjänar minst lika mycket uppmärksamhet, men svenska mediers bevakning av Latinamerika är undermålig.
Det är på något vis talande att den som håller flaggan högst är en av tidskriften Latinamerikas grundare, Lars Palmgren, som rapporterat från regionen i över 30 år. Vad ska Sveriges radio göra när han bestämmer sig för att sätta sig på verandan i Santiago och tacka för sig? Ta chansen att spara pengar.
Erik Halkjaer, frilans och redaktör för tidskriften Latinamerika och latinamerika.nu
Artikel publicerades i Journalisten nr. 18-2007. Den är en reflektion över ett reportage i Journalisten nr. 16-2007 där man redogjorde för svenska utrikeskorrespondenters arbete och hur de täcker världen. Latinamerika nämndes över huvudtaget inte i artikeln och hamnade sist på listan över hur många korrespondenter och “stringers” som finns i olika delar av världen.