Nationaldagsfirande inställt på grund av konflikt om Kompass

Alvaro Montenegro och Carmen Rosa de Leon

Programmet för nationaldagen har ställts in på den svenska ambassaden i Guatemala i avvaktan på besked om vad som ska hända med Anders Kompass.
– Guatemalanerna skulle förlora en viktig partner i kampen mot korruptionen, säger Carmen Rosa de León-Escribano, styrelseledamot i en av landets största banker och just nu på besök i Stockholm.

Det svenska nationaldagsfirandet är tillsammans med Luciamottagningen i ambassadörens residens det största offentliga evenemang som Sverige har i Guatemala. I år var det, enligt uppgifter till OmVärlden, tänkt att ambassaden skulle hålla en samarbetsmässa på ambassaden den 6 juni. Senast dagen efter, den 7 juni, vill Guatemalas regering att ambassadör Anders Kompass lämnar landet.

På mässan skulle både representanter från en rad FN-organ och guatemalanska civilsamhällesorganisationer delta. De skulle få visa sitt arbete och i slutet av dagen bjudas på mat och dryck, tillsammans med diplomater från en rad andra länder, journalister och tjänstemän från den guatemalanska regeringen och statliga institutioner.

Både firandet av nationaldagen och samarbetsmässan har nu ställts in. Anledningen är den diplomatiska kris som uppstått sedan Guatemalas regering den 7 maj meddelade att Sveriges ambassadör Anders Kompass hade 30 dagar på sig att lämna landet.

OmVärlden talade igår med Katarina Byrenius Roslund på Utrikesdepartementets presstjänst. Hon säger att man på UD fortfarande arbetar med ärendet kring Anders Kompass eventuella hemförlovning.

– Vi ser just nu över vilken handlingslinje Sverige ska ha, säger Katarina Byrenius Roslund, som inte vill svara på om Anders Kompass reser hem till Sverige i veckan.

Natten till i går beslutade Guatemalas konstitutionsdomstol att stoppa den guatemalanska regeringens krav på att Sverige ska ta hem ambassadör Anders Kompass. Konstitutionsdomstolen anser att kravet är aggressivt och inte ligger i linje med principerna för internationell rätt där parterna bör finna fredliga lösningar på konflikter. Enligt domstolen har inte den guatemalanska regeringen prövat mer fredliga lösningar innan den krävt att ambassadören åker hem.Konstitutionsdomstolen beslut påverkar, enligt UD:s presstjänst, inte den svenska regeringens arbete med ärendet.

– Vi har noterat att Guatemalas konstitutionsdomstol har fattat det här beslutet, men vi lägger oss inte heller i Guatemalas interna politik. Utrikesministrarna talades vid i dag och Sveriges utrikesminister upprepade att Sverige anser att beslutet om att kalla hem Kompass är olyckligt, och att det kan komma att få konsekvenser för de bilaterala relationerna mellan länderna, säger Katarina Byrenius Roslund.

I media har det framställts som att anledningen till den guatemalanska regeringens krav på att Anders Kompass måste åka hem är att han vid en presskonferens den 11 januari i år ska ha sagt att Guatemala behöver en kraftig medicin för att komma tillrätta med korruptionen. Han sa också att problemet inte ligger hos enskilda individer utan i dysfunktionella offentliga institutioner.

För en vecka sedan försökte Guatemalas utrikesminister Sandra Jovel i en intervju med den guatemalanska radioprogrammet ConCriterio förtydliga att det även handlar om andra saker.

– Nej, det handlar inte om uttalandet i januari och jag vill vara tydlig med detta. Det handlar om förhandlingar som vi arbetat med sedan i september förra året. Man kallade herrn till möten och bad honom samarbeta, vi talade med utrikesminister Margot Wallström om detta och andra aktiviteter som vi ansåg inte var korrekta och som vi försökt hantera på diplomatisk väg, sa Sandra Jovel i intervjun.

När journalisterna på ConCriterio pressade Sandra Jovel på vad mer som ligger bakom kravet så svarade hon inte. Offentligt har Guatemalas regering inte talat om någon annan anledning än just uttalandet i januari, som de ansåg var att lägga sig i Guatemalas inre angelägenheter.

I Stockholm befinner sig denna vecka två representanter för två guatemalanska organisationer. De är Carmen Rosa de Léon-Escribano, som är f.d styrelseordförande för Guatemalas näst största bank, Banrural, och chef för Utbildningsinstitutet för hållbar utveckling (iepades) och Alvaro Montenegro, från antikorruptionsrörelsen Justicia Ya. De företräder också paraplyorganisationen Alianza por las reformas som kräver kraftiga statliga reformer för att komma tillrätta med korruption och straffrihet i Guatemala.

– Att försöka bli av med Anders Kompass handlar om att man vill minska det ekonomiska och politiska stödet mot korruption och straffrihet. Med antikorruptionskommissionen CICIG har på senare år gript flera högt uppsatta politiker, företagsledare och domare. Många inom makteliten är oroliga att de står näst på tur. De vill försöka hindra att CICIG får förlängt mandat nästa år och förbereder sig inför presidentvalet nästa år, säger Alvaro Montenegro.

Enligt Alvaro Montenegro vill Guatemalas regering skicka en signal till de stora biståndsgivarna i Guatemala, att inte stödja den FN-ledda kommissionen CICIG. Förra året försökte Guatemala utan framgång kasta ut chefen för CICIG, den colombianska åklagaren Iván Vélasquez. Detta sedan han tillsammans med den guatemalanska riksåklagaren lagt fram bevis för att president Jimmy Morales parti FCN under valkampanjen 2015 tagit emot otillåtna medel från näringslivet.

– Många stora givare som Norge och Holland har redan lämnat Guatemala. Vad händer om Anders Kompass åker hem? Lägger man ner ambassaden också? Det vore fruktansvärt och guatemalanerna skulle förlora en viktig partner i kampen mot korruptionen, säger Carmen Rosa de Léon-Escribano.

Det var efter en utredning av CICIG som guatemalanska åklagare 2015 både den dåvarande presidenten och vicepresidenten. I det val som följde vann tv-stjärnan Jimmy Morales valet efter en tydlig antikorruptionskampanj. Regeringspartiet FCN leds av flera före detta militärer som de senaste åren anklagats för krigsbrott under inbördeskriget 1960-1996.

Förutom att även president Jimmy Morales anklagas för korruption har både hans bror och brorson ställts inför rätta för bland annat penningtvätt. Det har även riktats anklagelser mot hans fru.

– Presidenten slåss för sitt och sin familjs liv. Han utnyttjar alla till buds stående medel för att stoppa CICIG. Det investeras mångmiljonbelopp i USA för att påverka den amerikanska regeringen att sluta stödja CICIG. Därför flyttade också Guatemala sin ambassad till Jerusalem, säger Alvaro Montenegro.

USA är den största givaren till CICIG. Sverige är den näst största givaren. Det var när Sverige sköt till ytterligare nio miljoner dollar till kommissionen i januari som Anders Kompass gjorde sitt kritiserade uttalande.

Enligt organisationen Transparency International är Guatemala det fjärde mest korrupta landet på det västra halvklotet. Bara Venezuela, Haiti och Nicaragua är värre. Att läget förvärrats i flera länder i centralamerika, och att militären fått mer framträdande roll och demokratierna försvagats, är något som oroar många. På senare tid har också våldet i Nicaragua accelererat.

Anders Kompass blev ambassadör i Guatemala i december förra året.  Detta efter att Guatemala  i fyra månader inte svarat på Sveriges formella brev om att tillsätta ambassadörsposten med honom.

Läs också artikeln på OmVärlden

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.