Ny svensk strategi för Latinamerika – rättsstaten ska stärkas

Regeringen håller på att ta fram en ny Latinamerikapolitik. Svenska biståndspengar ska gå till att motverka organiserade brottslighet och satsa på att stärka den demokratiska utvecklingen i El Salvador, Guatemala och Honduras.

– Vi har tilldelat länderna nya biståndsmedel och har för avsikt att stanna i regionen och stärka våra relationer, säger Annika Ben David till Arbetet Global.

Sveriges ambassadör för de mänskliga rättigheterna, Annika Ben David besökte El Salvador, Guatemala och Honduras i början av mars. Enligt ambassadören vill Sveriges regering utöka samarbetet med länderna.

Därför har Sverige bland annat återupptagit det tidigare avbrutna biståndssamarbetet med El Salvador och Honduras.

Guatemala har de senaste tolv åren tagit emot ungefär 200 miljoner kronor per år i svenskt bistånd och Sverige har nu fattat beslut om att fortsätta med det stödet till år 2020.

Förra året anslog regeringen 60 miljoner kronor till El Salvador och Honduras för perioden 2017-2019.

– Vi har återupptagit ett begränsat utvecklingssamarbete med fokus på att stötta demokratiutveckling och mänskliga rättigheter, säger Annika Ben David.

Besöket i Centralamerika var också ett led i regeringens arbete med att ta fram en ny politisk strategi för Latinamerika.

Arbetet med att ta fram den nya strategin har pågått i mer än två år men väntas enligt Utrikesdepartementet vara klart inom kort.

– El Salvador, Guatemala och Honduras är sköra statsbildningar med svaga institutioner sprungna ur statskupper och diktaturer. Mycket av problematiken från de väpnade konflikterna lever kvar, säger hon.

– Den demokratiska utvecklingen försvåras av organiserad brottslighet. Den utbredda straffriheten försvårar för länderna att röra sig framåt. Rättsskyddet för kvinnor och flickor har stora brister och länderna är präglade av våld mot kvinnor, fortsätter Annika Ben David.

I El Salvador träffade hon flera aktivister som kämpar för en reform av den hårda abortlagstiftningen. Bland annat talade hon med Teodora del Carmen Vásquez, som i februari benådades efter att ha suttit fängslad i tio år på grund av vad hon menar var en ofrivillig abort.

Annika Ben David beskriver mötet med Teodora del Carmen Vásquez och de andra aktivisterna som drabbande. Få andra länder i världen har en lika hård abortlagstiftning som El Salvador och frågan om en reform av lagen, är enligt Sveriges ambassadör för de mänskliga rättigheterna en ”motvindsfråga”.

Som en del av det återupptagna biståndet till El Salvador ingår stöd till personer och organisationer som arbetar för en reform av abortlagstiftningen.

– Det är kvinnans rätt att själv bestämma över sin kropp. Det är också en fråga om hälsa eftersom en havande kvinna som fruktar att hon ska bli lagförd om hon förlorar sin graviditet av naturliga skäl inte vågar uppsöka hälsovård, säger Annika Ben David.

I och med det nya stödet till Honduras finansierar Sverige numer också den internationella antikorruptionskommissionen Maccih. Kommissionen leds av den USA-baserade organisation OAS och har bland annat avslöjat omfattande korruption inom landets socialförsäkringssystem och ett nätverk av korrupta parlamentsledamöter.

Maccih har också bistått Honduras åklagarmyndighet att gripa nära anhöriga till landets tidigare president Porfirio Lobo.

Det svenska stödet till Maccih bygger på erfarenheterna av flera års bistånd till en liknande antikorruptionskommission i Guatemala, Cicig, som leds av FN. Cicig har funnits längre än Maccih och har bidragit till att bland annat en sittande president, Otto Perez Molina, gripits för korruption.

I höstas kunde Cicig presentera bevis för att även den nuvarande presidenten Jimmy Morales kan vara involverad i korruption. Det har i sin tur lett till att både den guatemalanska regeringen och flera parlamentsledamöter aktivt motarbetar kommissionen, och dess utländska finansiärer, för att försvaga dess mandat.

En liknande utveckling pågår i Honduras, mot Maccih och dess givare.

– De här organen uppfyller en oerhört viktig funktion. De behöver fortsätta få verka i enlighet med sina mandat, men de arbetar i mycket komplexa sammanhang. Om vi inte stödde dem skulle vi vända ryggen åt många som fallit offer för straffrihet och kränkningar av de mänskliga rättigheterna, säger Annika Ben David.

Annika Ben David mötte också människorättsförsvarare i Honduras, som slagit larm om allt fler övergrepp efter presidentvalet i november förra året. Det omstridda valresultatet har lett till nationella protester och stora politiska konflikter.

Regeringen satte in militär och tungt beväpnad kravallpolis mot demonstranter. Ett 40-tal människor dödades.

Sverige har inte uttalat sig om situationen i Honduras, men står bakom EU:s uttalande från den 8 februari i år. EU fördömde då våldet efter valet och manade till politisk dialog. Något som Annika Ben David också säger sig ha framfört när hon mötte Karla Cueva, Honduras nytillträdda minister för mänskliga rättigheter.

Läs också artikeln på Arbetet Global här

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.