Det salvadoranska presidentvalet den 15 mars har blivit en kamp mellan landets mest respekterade journalist, det tidigare nyhetsankaret Mauricio Funes, och hans tidigare mediekonkurrenter. I februari anklagade han också öppet majoriteten av medierna för att ta hans motståndares parti.
Efter att i elva respektive sex år ställt salvadoranska politiker mot väggen i sitt program ”Dagens intervju” och krönika ”Utan censur” i tv-kanalen Canal 12 försvann plötsligt kanalens nyhetschef Mauricio Funes från tv-rutan 2003. Anledningen var att de mexikanska ägarna utsatts för hot om annonsbojkott om inte Funes tystades.
Det salvadoranska näringslivet är hårt knutet både till landets stora medier och regeringspartiet Arena, som leds av flera av landets näringslivstoppar. Det är ingen slump att landets enda vänstertidningen är så gott som befriad från annonser och att få av radio- och tv-stationerna vågar kritisera regeringen.
Två år efter att hans program lades ner hoppade Funes av Canal 12 och började sända sina program på de mindre Canal 15 och 21 istället, men två år senare lades programmen ner även där. Kort tid därefter lanserades han inför tiotusentals partimedlemmar som presidentkandidat för vänsterpartiet och den tidigare gerillan Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN).
Hans tv-program ”Dagens intervju” var landets mest sedda och i och med jordbävningarna 2001 lånades han också ut till CNN:s spanska sändningar ”CNN en español”. Han är utan tvekan en av landets mest populära personligheter. Sedan oktober 2007 har han lett över huvudmotståndaren i presidentvalet, den tidigare polischefen och Arena-parlamentarikern Rodrigo Avila, i alla opinionsundersökningar.
– Jag kunde inte längre bara vara en enkel observatör av verkligheten, förklarar Funes för Journalisten om varför han lämnade journalistiken för politiken. Under 20 år som journalist såg jag den salvadoranska verkligheten, jag analyserade den och kom fram till att landet är i behov av en förändring. Jag insåg att jag behövde bli en del av denna förändringsprocess och omfamnade FMLN, som jag anser är den enda aktör i detta land som har kraft att genomföra någon förändring.
Rodrigo Avila, har hittills vägrat öppen debatt med Funes, väl medveten om att han inte skulle klara sig fem minuter mot den tidigare journalisten. Officiellt menar Avila att det inte är Funes som ska debattera utan FMLN:s ledning. Arenas propagandaapparat har skjutit in sig på skillnaden mellan Funes och partiledningen, med rötter i gerillan och inbördeskriget (1980-1992).
Avila anser att FMLN är ett socialistisk parti och att Funes bara är en marionett vars socialdemokratiska regeringsplan ingen kommer att se röken av vid en eventuell vinst den 15 mars. Istället kommer El Salvador förvandlas till en knähund till det kommunistiska Kuba och de socialistiska Venezuela, Bolivia och Ecuador. Med sig har Avila landets stora medier.
Enligt en rapport från EU:s valobservatörer, som publicerades i början av februari kan bara fyra av de 15 stora pappers- och etermedierna i landet anses stå för en oberoende bevakning av valet. Tre har rapporterat till förmån för FMLN. Åtta har rapporterat långt mycket mer och mer positivt om Arena: de tre statliga tv-kanalerna, tre privata (inklusive Canal 12) och landets två stora dagstidningar.
Ju närmare valdagen kryper, desto tuffare blir medieklimatet i El Salvador. Polariseringen ökar och medan den positiva rapporteringen om Arena ökar, minskar avståndet mellan Avila och Funes i opinionsundersökningarna.
Fakta
El Salvador är ungefär lika stort som Småland, ligger i Centralamerika och har ungefär sex miljoner invånare.
Högerpartiet Arena har suttit vid makten sedan 1989 i fyra perioder á fem år.
Valet den 15 mars avgörs i en omgång då bara två kandidater ställer upp.
Presidenten får bara sitta en mandatperiod.
FMLN och Arena bildades 1980 av fem olika gerillagrupper respektive flera av landets företagare och medlemmar i landets dödsskvadroner. Under perioden 1980-1992 pågick ett inbördeskrig som skördade 75 000 offer.
Den sittande presidenten Antonio Saca, är utbildad journalist och var sportjournalist innan han blev medieägare till flera radiostationer, gick med i Arena och blev ordförande i Den salvadoranska organisationen för landets radiostationer (ASDER) och El Salvadors näringslivsorganisation (ANEP).
Mauricio Funes jobbade som nyutbildad journalist ett år på den statliga tv:n, innan han 1987 började på Canal 12. Han har bland annat intervjuat Fidel Castro och Hugo Chávez, och var den första salvadoranska journalist som intervjuade någon av gerillaledarna under kriget.
Källor: Utrikespolitiska institutet, Den salvadoranska regeringen och FMLN
Publicerad i Journalisten 26 feb-18 mars 2009