I våras fängslades två tidigare viceministrar i Honduras och chefen för landets försäkringskassa för flera fall av korruption. Antikorruptionsorganet MACCIH utreder också anklagelser mot både den sittande och den tidigare presidenten. Inom kort väntas Sverige bevilja ett stöd på 24 miljoner kronor under drygt två år till MACCIH.
– Korruption är ett enormt problem som hotar hela demokratiska system, säger Juan Jiménez, chef för MACCIH och tidigare premiärminister i Peru, till DN Global Utveckling.
Det folkliga missnöjet mot korrupta politiker i flera av de centralamerikanska staterna är vida utbrett. I Guatemala upprepar sig historien från 2015 när tusentals människor i dagarna samlas på gator och torg för att kräva presidentens avgång.
Protesterna kommer efter att den internationella FN-kommission som utreder korruption och straffrihet i Guatemala, CICIG, har lagt fram bevis mot presidenten för korruption. I flera av regionens länder har önskemål om att installera CICIG-liknande institutioner lyfts.
– Det folkliga stödet för CICIG och dess arbete är enormt stort. Flera av landets mest namnkunniga personer har också gett institutionen sitt stöd, säger Georg Andrén, Sveriges ambassadör i Guatemala och även Honduras.
Sverige har stöttat CICIG med 170 miljoner kronor i svenskt bistånd sedan starten och i nästa månad utökas antikorruptionsarbetet. Då ambassaden samarbetsavtal med ett liknande organ i Honduras, där Sverige ska stötta arbetet med 24 miljoner kronor under drygt två års tid.
– Vi har med oss det goda exempel och arbete som uträttats av CICIG i Guatemala. Det är visserligen en något annorlunda modell och MACCIH har fått ta emot en del kritik, men vi får komma ihåg att CICIG har haft tio år på sig. Och de har uppnått anmärkningsvärda resultat. Med vårt stöd till MACCIH hoppas vi kunna ge dem lite råg i ryggen, säger Sveriges ambassadör Georg Andrén.
Parallellt med de stora protesterna i Guatemala 2015 tog även folk i Honduras till gatorna. Bakom demonstrationerna låg medieuppgifter om att den sittande presidenten Juan Orlando Hernández skulle ha använt förskingrade pengar från bland annat landets försäkringskassa till att finansiera sin valkampanj 2013.
Till skillnad från i Guatemala fanns ingen internationell och oberoende institution som kunde utreda anklagelserna i Honduras. Istället hamnade utredningen i den av korruption tungt belastade honduranska rättsapparaten.
Det var först i augusti förra året som honduranska åklagare kunde skörda framgångar i sina utredningar. Bakom dem stod en ny institution, MACCIH, som skapats med hjälp de Amerikanska staternas organisation, OAS, med CICIG som förebild.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter Global Utveckling