Två av tre vill att presidenten avgår

Daniel Ortega

Den gamle vänsterrevolutionären Daniel Ortega var länge en av Latinamerikas mest populära presidenter. Nu vill två av tre nicaraguaner bli av med honom.

Missnöjet mot Daniel Ortega kan spåras tillbaka till när han valdes till president 2006. Han retade då framför allt upp kvinnorörelserna genom att bland annat totalförbjuda abort. Sedan dess har även många av landets bönder, lärare och textilarbetare öppet visat sitt missnöje med regeringens politik vid ett flertal tillfällen.

Under perioden 2013–2017 genomförde flera bonde-, ursprungsfolks- och miljörörelser ett 100-tal demonstrationer mot regeringens planer på att bygga en kanal genom Nicaragua. Projektet som planerats i samarbete med ett privat kinesiskt företag innebar att tiotusentals människor skulle tvingas bort från sina hus och åkermarker.

I brist på investerare har kanalprojektet ännu inte genomförts, men kanalmotstånderna var snabba att hänga på protesterna mot pensionsreformerna som tog fart i april i år. På mindre än en vecka stod den nicaraguanska regeringen inför landsomfattande protester.

Nicaraguas minister för nationell planering, Paul Oquist Kelley har svårt att förstå missnöjet. Han säger till Svenska Dagbladet att den ekonomiska tillväxten har legat kring 4,5 procent de seanste åren, och att fattigdomen i Nicaragua har halverats under Daniel Ortegas tid vid makten.

Vad Paul Oquist Kelley inte säger är att nicaraguanernas stöd för Daniel Ortega rasat kraftigt. I september 2015 hade han stöd av 66 procent av nicaraguanerna, enligt opinionsinstitutet CID-Gallup. I maj i år sade 63 procent av nicaraguanerna till CID-Gallup att de ville att han skulle avgå.

Ortega har under sin tid vid makten tagit kontroll över parlamentet, högsta domstolen och valmyndigheten. Han har anklagats för valfusk och drivit igenom reformer som tagit bort alla begränsningar till omval. I sina årliga rapporter konstaterar organisationen Freedom House att nicaraguanernas medborgerliga och politiska rättigheter begränsats allt mer de senaste åren.

Även korruptionen har ökat, enligt organisationen Transparency International. Amnesty International, Human Rights Watch och FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna har i flera år rapporterat om hur brott mot de mänskliga rättigheterna blir allt vanligare i Nicaragua.

Daniel Ortega, som 2016 valdes om för en tredje mandatperiod fram till 2021, var också tidigare president i landet mellan Nicaragua 1979-1990.

Läs också: Nicaragua mot kaos – Sverige skänker miljoner

Publicerad i Svenska Dagbladet den 26 augusti 2018

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.