Att Guatemala varit centrum för två högkulturers storhetstider de sista 1 200 åren är i sig ett bra skäl till att besöka landet. Idag möts besökarna av storslagen natur, den stolta mayakulturens traditioner och den av spanjorerna kvarlämnade 1700- och 1800-tals arkitekturen.
Det är kolsvart ute. Med hjälp av ficklampor letar vi oss fram utefter väl upptrampade stigar genom den täta djungeln. Vakterna vid entrén vinkar glatt och säger att vi är på rätt väg. Att ingen går framför oss oroar oss lite tills vi inser att det är vi som leder dagens turistanstormning mot ruinerna i Tikal.
Bakom oss lyser ett tiotal ficklampor upp djungeln och stigen. Långsamt börjar nattens mörker släppa greppet om vegetationen. Vrålapor och fåglar skränar bland trädtopparna. Plötsligt står vi vid foten av pyramid fyra. En kvinnlig vakt i regnjacka pekar uppför den smala branta trappan utefter pyramidens sida.
En svart och vit apa kastar sig mellan trädgrenarna strax intill trappan. Väl uppe på toppen förstår vi att den tidiga morgonen var värt mödan. När morgondimman långsamt lättar blir snart den vidsträckta regnskogens tak och topparna av Tikals andra pyramider synliga. Historiens vingslag slår emot oss.
Mayariket nådde sin storhetstid under 600- till 800-talen, men dog sedan plötsligt ut kring år 1 000. Tikal upptäcktes igen på 1800-talet, men istället för att skövla skogen kring pyramiderna och byggnaderna lät antropologerna djungeln stå kvar. Idag kan vi turister vandra i dagar utefter smala buskagekantade stigar från pyramid till pyramid och insupa lämningarna av en högkulturs svunna dagar.
Vi bor på Jaguar Inn, ett av tre hotell som ligger på själva pyramidområdet. Nattetid läser vi till skenet av fotogenlampor och utanför väggen av myggnät blandas ljudet av syrsorna med nattdjurens rop ute i djungeln. Att somna så här nära den fuktiga djungeln ger en svag förnimmelse om de spanska erövrarnas äventyr i Latinamerika för 500 år sedan.
– Det är dyrare att bo här ute, men väl värt upplevelsen, säger vår chaufför Felipe som kör minibussen med turister mellan Tikal och närmaste stad, Santa Elena. Man slipper även gå upp så tidigt på morgonen om man ska se gryningen från pyramid fyra. Fast ni bör inte missa en natt i Flores heller.
Flores är en stad som spanjorerna byggde ovanpå ett mayatempel på en ö i sjön Petén Itza, strax utanför Santa Elena. Alla som ska besöka Tikal kommer till Santa Elena, var sig det är med buss eller flyg, men Felipe har rätt. Santa Elena är en ganska stökig plats, men i Flores går det att bo på mindre och mer familjära hotell och äta middag med en kall öl vid sjökanten. Det är en bra plats att ladda för inför den fortsatta Guatemalaresan.
Många Guatemalaresenärer kommer enbart för att se Tikal, men de missar mycket. Tio timmar med buss eller 40 minuter med flyg söderut ligger huvudstaden Guatemala City och spanjorernas gamla huvudstad Antigua.
Antigua var en gång den spanska huvudstaden för hela regionen mellan Chiapas och Costa Rica. På grund av att staden till vissa delar förstördes i två jordbävningar flyttade huvudstaden till dagens läge, men stora delar av Antigua har restaurerats och byggts upp. Att vandra genom staden är som att besöka ett museum i spansk 1700- och 1800-tals arkitektur, med kullerstensgator, hästdragna kärror och fasader i regnbågens alla färger. Under ett par dagar köper vi hantverk i de många affärerna och roar oss bland stadens stora utbud av restauranger, barer och diskotek. I Guatemala stänger alla barer och diskotek klockan 12 på natten, men i Antigua bjuds du snabbt på efterfest av större mått någonstans i stadens centrala kvarter. Många av stans besökare är elever på någon av stans 70-tal spanska skolor, men även huvudstadens ungdomar kommer ofta hit för en helkväll på fredagar och lördagar.
På vägen mellan Antigua och högplatån i nordvästra Guatemala ligger vulkansjön Atitlán. Vägen ner mot sjön slingrar sig nerför den branta kraterkanten och vi stannar på flera platser för att njuta av den storslagna utsikten och de tre vulkanerna, Tolimán, San Pedro och Atitlán som på sjöns andra strand sträcker sig långt över 3 000 meter. Den lilla staden Panajachel vid sjön har dragit till sig turister sedan 60-talet. Framför allt har yngre ryggsäcksresenärer i jakt på mayakulturens mysticism och billiga droger attraherats av lugnet och de pittoreska byarna kring sjön. Än idag syns barfota dreadlocksungdomar här, men sedan 80-talet har även guidade turistgrupper och medelålders resenärer sökande efter natur- och kulturupplevelser hittat hit. Själva väljer vi att ta båten tio minuter utefter sjöstranden och stannar på Hotel Arco del Noé, i byn Santa Cruz de la Laguna, långt från Panajachels kommers och partystämning.
Bara någon timmes bilfärd från Lago Atitlán, på den dimmiga och kyligare högplatån, ligger den lilla byn Chichicastenengo, omsjungen av Evert Taube, och mången Guatemalaresenärs främsta resminne. Här, längs med smala kullerstensbelagda gränder, kliver vi rakt in i synkretismen mellan mayaindianernas naturreligion och katolicismen. Blandningen mellan de två religionerna är som tydligast utanför katedralen där ursprungsbefolkningen tillber katolska helgon med offergåvor och rökelser. Påskprocessionerna här är världsberömda. Gator och torg fylls av turister som vill se detta fantastiska skådespel. Vi kommer hit en vanlig torsdag för att ta del av marknaden på torget där mayakvinnorna säljer hantverk, blommor, frukt och grönt. Kan du inte komma hit under påsk är torsdags- och söndagsmarknaderna en utmärkt orsak för att göra en dagsutflykt till Chichicastenengo.
Quetzaltenango
Guatemalas näst största stad kan vara ett bra alternativ för den som vill studera spanska, men som inte trivs i det ibland något för europeiserade Antigua. I och runt i kring staden finns även gott om hantverkskooperativ som erbjuder billigare hantverk än på andra platser i landet. Besök även den lilla byn Zunil, de heta vattenkällorna och varför inte ta en tur ner till Stilla Havet.
Monterico
Denna lilla Stillahavsort har på senare år dragit till sig allt fler turister. Här går det inte bara att titta på havssköldpaddor, utan även att njuta av breda stränder, Stilla Havet och grillad fisk och andra läckerheter.
Rio Dulce och Atlantkusten
På väg österut passerar man staden Cobán som är väl värt någon dags vila. Här finns vackra vattenfall med möjlighet att bada. Ta därefter båt på Rio Dulce till staden Livingstone på Altantkusten där de svarta slavättlingarna, Garífunas, tar emot. Här är det mer kokos i maten och karibiska influenser som råder.
Att resa vidare
På stillahavssidan är det lätt att ta sig vidare med bekväma långfärdsbussar till både Mexiko och El Salvador. För att ta sig till Honduras är det lokalbuss som gäller, på sämre vägar, men upplevelsen är desto mer minnesvärd. Från Tikal går det minibussar på skumpiga djungelvägar till Tabasco i Mexiko och till Belize och den mexikanska Atlantkusten. Från Guatemalas Atlantkust går det även att ta båt till både Belize och Honduras.
Prisexempel
Resa: Iberia kostar mellan 6 500 och 9 000 kr beroende på säsong, men generellt gäller att priset är lägre om man är ute i god tid. Alternativet är att flyga via Miami eller Mexiko City med British Airways eller Lufthansa och deras partners i regionen. Då blir det lite dyrare, mellan 7 500 – 9 000 kr. Högsäsong är sommar, jul och påsk. Regnperioden sträcker sig mellan juni och oktober.
Transport inom landet (priser per person, om inte annat anges):
Flyg mellan Guatemala City och Santa Elena, 90-110 dollar.
Buss mellan Guatemala City och Santa Elena, 10-30 dollar.
Minibuss mellan Santa Elena och Tikal, 6 dollar.
Marknadsutflykter i minibuss till Chichicastenango, från Lago Atitlán, Antigua, Quetzaltenango och Guatemala City, 5-15 dollar.
Minibuss mellan Guatemala City/flygplatsen och Antigua, 7 dollar.
Taxi mellan Guatemala City/flygplatsen och Antigua, 25 dollar/taxi.
Reguljära bussar i Guatemala är både billigt och en egen upplevelse i sig självt, men håll i väskan och pengarna!
Hotell:
Arca del Noé, Santa Cruz de la Laguna, Atitlán, från 3,50 per person och bädd med offentlig toalett till 25 dollar för två personer i stuga med egen toalett, thearca@yahoo.com
Las Pirámides, San Marcos La Laguna, Atitlán, mellan 8 och 10 dollar för två personer. New age-hotell med yoga, massage, bastu, meditation och en månadslång kurs i månmeditation. Telefon: +502 205 7302 eller +502 205 7151.
I Antigua finns det hotell i mängder, i alla prisklasser, men för 20-30 dollar (två personer) går det att bo i ett lugnt centralt hotell i vacker historisk miljö.
På pyramidområdet i Tikal finns tre olika hotell i prisklassen 30-80 dollar. Jaguar Inn rekommenderas för sin djungelnära miljö, solis@quetzal.net.
Publicerad i Sydsvenskan 4 januari 2004