Ali hade tre önskningar. Han ville fly från Iran, hitta den stora kärleken och få barn. På Sveriges första HBTQ-certifierade asylboende i Surahammar har han träffat andra som är som han och fått flera vänner.
För två år sedan flydde Ali över bergen till Turkiet och efter 16 månader där, vidare mot Sverige. I september 2016 kom han till asylboendet på Westsura Herrrgård, utanför Surahammar. Det är Sveriges enda HBTQ-certifierade asylboende, med plats för 29 asylsökande med annan sexualitet än hetero.
HBTQ-platserna samsas med 221 platser för andra asylsökande. Hösten 2016 är 160 platser fyllda, varav 20 lever i den huslänga som är avsatt för homo-, bi-, transsexuella och queerpersoner. Boendet drivs av Attendo, som fick HBTQ-certifieringen av Riksförbundet för sexuellt likaberättigade, RFSL, i maj 2014. Förhoppningen är att inom kort kunna fördubbla antalet platser för HBTQ-personer.
– Jag trivs bra här. Det är en fristad där jag mött andra som jag själv och fått flera nya vänner, säger Ali, som för dagen klätt sig i högklackat.
Bakom Alis leende döljer sig en tuff historia full av våld och övergrepp. Osäker på sin sexualitet redan som barn blev han ett lätt offer för både mobbare och äldre homosexuella.
Skolan har han aldrig avslutat. Det gick helt enkelt inte att gå dit, berättar han. När det var dags att göra militärtjänst valde han att fly. Homosexualitet är förbjudet i Iran. Hans vänner på boendet är Jorge, från Venezuela, men ursprungligen från Aleppo, i Syrien, och Carolina, också från Aleppo. De berättar, liksom Ali, om hur de fått utstå våld, trakasserier och diskriminering hela sina liv.
Jorge gillar boendet på Westsura Herrgård där han kan vara sig själv, men Carolina är orolig för de andra asylsökandena på boendet. Det har förekommit att de andra på boendet har gett sig på HBTQ-personerna.
På asylboendet hålls regelbundna informationsträffar med folk från kommunen, Polisen, Migrationsverket, RFSL och Röda Korset.
– Eftersom de boende byts ut hela tiden försöker vi göra det så ofta det går, säger Carita Widjeskog, ordförande i Surahammars rödakorskrets. Vi berättar vilka rättigheter och lagar som gäller i Sverige. Man kan se det som en träning inför livet i Sverige.
Publicerad i Röda Korsets tidning Henry 1-2017