Världens fattiga länder går varje år miste om mer än 1.000 miljarder dollar i skatteflykt, enligt tankesmedjan Global Finance Integrity. Det är mer än vad länderna får sammanlagt i bistånd och utländska direktinvesteringar. Pengarna behövs för att få stopp på bland annat klimatförändringar, krig och fattigdom. Men när frågan diskuteras i New York nu i veckan finns inga lösningar på bordet.
Misstänkt skatteflykt i näringslivet är återigen en het fråga efter avslöjandet av de så kallade Panamadokumenten. Men skattefrågorna är inte längre bara en fråga om juridik eller moral, utan kopplas nu även till möjligheten att uppnå de nya FN-målen för global utveckling.
Två månader innan FN i september förra året antog de nya utvecklingsmålen, Agenda 2030, möttes världens länder i Etiopiens huvudstad Addis Abeba för att diskutera hur den globala utvecklingen ska finansieras de kommande 15 åren.
Vid mötet konstaterades bland annat att bistånd långt ifrån räcker för att ensamt finansiera utvecklingen i världen. Det krävs många fler kapitalflöden, till exempel handel, pengar migranter skickar hem till sina anhöriga, företagsinvesteringar och skattemedel.
Läs hela artikeln på DN Global Utveckling