Regeringen borde bli vassare i arbetet med hållbar utveckling och de 17 FN-målen i Agenda 2030. Det menar Jan Eliasson, tidigare utrikesminister (S) och vice generalsekreterare i FN. Till exempel tycker han att finansminister Magdalena Andersson borde ta ett större ansvar.
– Vi har två ministrar som ansvarar för det här i Sverige. En som ansvarar för den internationella delen och en som ska samordna genomförandet här hemma, men det är dags att skrota uppdelningen mellan hemma och borta. Goda internationella lösningar är av nationellt intresse, säger Jan Eliasson till DN Global Utveckling.
När den tidigare utrikesministern och karriärdiplomaten Jan Eliasson träffar DN Global Utveckling ska han hålla en av sina många föreläsningar om Agenda 2030 och de 17 FN-målen för hållbar utveckling, som världens länder antog hösten 2015.
– Vissa rika länder har kommit längre. Inte minst Sverige som varit framgångsrika, och Tyskland och några till, men överlag är många fast i en slentrianmässig syn att Agenda 2030 är ett biståndsinitiativ. Det är det inte, utan det handlar om ett omvälvande program för samhällsförändring i alla världens länder, säger Jan Eliasson.
Tillsammans med sina tre barn har han startat konsultbyrån Eliasson Group, som med utgångspunkt från Stockholm ska sprida kunskap och bilda opinion om FN-målen i världen. För även om han tycker att Sverige gör ett bra jobb, anser han att regeringen skulle kunna bli mer effektiv.
Som vice generalsekreterare för FN, och dåvarande generalsekreteraren Ban Ki-moons högra hand, var det Jan Eliassons uppgift att ro Agenda 2030, FN:s hållbarhetsagenda som skulle ta över efter millenniemålen, i hamn.
Världens länder skulle år 2015 komma överens om 17 globala utvecklingsmål. Sen skulle samma länder entusiasmeras att genomföra agendan.
– Under mina resor 2016 såg jag framför allt i Afrika och Asien hur man i flera länder använde de här målen som grund för nationella utvecklingsplaner. Bland de rika länderna har jag sett mindre av det, men ska vi klara de här målen kräver det minst lika stora insatser bland de rika länderna. Den insikten har inte riktigt landat än, säger Jan Eliasson.
Det var inte sällan högt rankade ministrar som inte riktigt hade koll. En som dock redan var väl insatt var Sydkoreas finansminister.
– Jag trodde att jag skulle få förklara allt för honom, men han hade redan klart för sig vad de globala utvecklingsmålen var. Efter vårt möte sa jag att han var den första finansminister jag träffat som haft en sådan god kunskap om Agenda 2030. Han förklarade att han förutom finansminister även var minister för strategisk planering. Det var hans uppgift att inte bara titta på utgifter i termer av kostnader på kort sikt, utan också som möjliga investeringar på lång sikt. Det var intressant.
– När jag sen träffade finansminister Magdalena Andersson sa jag att också hon borde ta ett sånt ansvar, men hon svarade bara att Ardalan Shekarabis arbete med Agenda 2030 sorterar under hennes departement, säger Jan Eliasson.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter Global Utveckling