Malmö kopplar rena hav till stadens sociala hållbarhet

I dag inviger kronprinsessan Victoria havskonferensen Life below water i Malmö. Det är en uppföljning på FN:s havskonferens i New York i somras.

Samtidigt öppnar Malmös nya Marinpedagogiska center, men hållbarhetsarbetet i Sveriges tredje största stad handlar om långt mer än havet. De största utmaningarna återfinns bland miljonprogrammens innergårdar i betong.

Det är en kylig dag i slutet av september. På Marinpedagogiskt center vid södra Ribersborg putsas fönster, akvarier sätts på plats och byggnadsställningar monteras ner inför invigningen av centret.

Kommer man längs med uppfarten från cykelvägen bildar den lilla byggnaden en port mot havet. Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad, är imponerad.

– Det här är en viktig del av att lära våra barn och unga om vår natur och vad vi har, och även att synliggöra, förklara hur allt hänger ihop och hur vi som Malmöbor påverkar allt. Läget är ypperligt vid stranden och havet. Man vill få hit unga som kanske inte alltid har naturen tätt inpå. Det handlar om undervisning, men även om att väcka engagemang och intresse, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Det har tagit tio år att få det Marinpedagogiska centret på plats. Den första utredningen gjordes av Malmös gatukontor 2007. Sen tog kulturförvaltningen över 2009. I många år drev föreningen Marint kunskapscentrum verksamhet i provisoriska lokaler vid Ribersborg.

Att centret invigs samma dag som Malmö stad håller en stor havskonferens, Life below water, är mer eller mindre en slump. Konferensen kom till i anslutning till den FN-konferens som Sveriges regering arrangerade tillsammans med Fijis regering i New York i juni i år.

Konferensen Life below water handlar om hur lokala aktörer – städer, kommuner, företag och föreningar – kan arbeta för att uppnå FN:s globala utvecklingsmål nummer 14 om rena hav. Förutom kronprinsessan Victoria och Katrin Stjernfeldt Jammeh invigningstalar även miljöminister Karolina Skog.

Som en del av konferensprogrammet, som pågår i tre dagar (11-13 oktober), har deltagarna möjlighet att besöka Marinpedagogiskt center. De kan även besöka Köpenhamns hamn eller FN-universitetet World Maritime University, åka båt, äta hållbart och lokalt producerad fisk och ta del av Malmös återvinningsarbete.

– Vi har som stad både en historia och en utveckling som är kopplad till vatten, från sillafisket till en hamn som vi satsar mycket på idag och ett FN-universitet kopplat till sjöfartsfrågor. Havet är viktigt för staden. Sen har vi under lång tid jobbat med hållbarhet, med mycket fokus just på ekologisk hållbarhet. Och vattnet är en resurs som vi behöver göra något åt för att rädda. 2050 kommer det finnas mer plast än fiskar i haven, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Enligt kommunstyrelsens ordförande var Malmö en av det första städerna i Sverige att anta FN:s globala utvecklingsmål, eller Agenda 2030, efter att de beslutats i FN-skrapan i New York i september 2015. Hon tycker att målen är strukturerade på ett sätt som ur ett svenskt perspektiv passar bra för hur en kommuns arbete ser ut.

– Malmö är en liten global stad med folk från i stort sett hela världen. Händer det något i världen så påverkar det alltid någon här. Samtidigt önskar jag att alla vi som bor och jobbar i Malmö också ser hur vi själva är en del av världen. Det är faktiskt så att det som vi gör i vår vardag avgör om vi går i rätt riktning för att uppnå målen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Läs hela reportaget på Dagens Nyheter Global utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.