Svenska biståndsländers möjligheter att nå FN:s 17 utvecklingsmål i Agenda 2030 ska stärkas. Med en satsning på 4,1 miljarder kronor över fem års tid får Sida och Svenska Institutet i uppdrag av regeringen att ta fram en ny strategi för kapacitetsutveckling i dessa länder.
Samtidigt dröjer regeringens handlingsplan för arbetet med Agenda 2030 i Sverige. Den svenska delegation som jobbar med frågorna har inte heller fått besked från regeringen om en önskad finansiering till en folkbildningskampanj kring FN-målen.
Sveriges biståndsländer behöver stärka sin kapacitet att skapa och bibehålla resurser för en mer hållbar utveckling åt sina invånare. Detta är i linje med de 17 mål om hållbar utveckling som världens länder antog i FN i New York för två år sedan, även känt som Agenda 2030 (se faktaruta).
Med en ny strategi vill regeringen ge stöd åt biståndsländernas offentliga institutioner, till exempel skatte- och bolagsverk, pensionsmyndigheter, försäkringskassor, socialtjänster, utbildningsinstitutioner, hälsovårdsinrättningar och andra institutioner. Uppdraget att ta fram strategin går till Sida och Svenska Institutet.
De ska också titta på vilka behov det finns för att stödja partnerskap och samverkan mellan civilsamhälle, näringsliv och den offentliga sektorn i biståndsländerna, men även med svenska aktörer. Satsningen ingår i regeringens arbete med FN:s globala utvecklingsmål i Agenda 2030.
Enligt Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, genomsyras regeringens hela budgetproposition för nästa år av Agenda 2030. Hon pekar bland annat på hennes egets departements arbete med jämställdhet, klimatmässig hållbarhet och konfliktförebyggande.
– Inte minst institutionsbyggande, kunskapsöverföring och partnerskap ligger i linje med de globala utvecklingsmålen, säger Isabella Lövin när DN Global Utveckling träffar henne och civilminister Ardalan Shekarabi på Finansdepartementet.
Medan Isabella Lövin leder regeringens arbete med att bidra till hur Agenda 2030 ska genomföras internationellt ligger det på Ardalan Shekarabis bord att se till så att även Sverige lever upp till agendan. Liksom sin kollega är civilministern stolt över hur hela regeringen arbetat in Agenda 2030 i budgetpropositionen för nästa år.
– Det är väldigt intressant att se hur Agenda 2030 har kommit in i samtliga områden både hos oss på finansen och på andra departement. Man relaterar satsningar till Agenda 2030 och belyser olika aspekter. Det är väldigt mycket fokus på ett klimatsmart samhälle och att minska klyftorna i landet, säger Ardalan Shekarabi.
Men någon motsvarande satsning liknande den som nu görs utomlands är inte att vänta i Sverige.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter Global Utveckling