Svenska pensionsfonder tjänar pengar på svartlistade bolag

En rad tunga svenska pensionsbolag har svartlistat företag inom bland annat gruvnäring, tobak och olja. Samtidigt tjänar de pengar på indirekta innehav i just den typen av verksamheter genom ägande i världens största fondförvaltare Blackrock.

Den amerikanska fondförvaltaren Blackrock har lovat att satsa mer på hållbara investeringar. Samtidigt visar DN Global Utvecklings granskning att Blackrock investerar i en rad bolag som anklagas för miljöbrott och kränkningar av mänskliga rättigheter – bolag som är svartlistade av svenska pensionsbolag.

Trots det äger flera av pensionsbolagen andelar i Blackrock och tjänar därmed ändå pengar på innehav i bolag som de själva svartlistat.

– Några väljer att exkludera företag medan andra tittar på hur man kan påverka företagen att jobba mer mot de globala utvecklingsmålen genom att ta större hänsyn till ekonomiska och sociala aspekter och hur företagen styrs, säger John McKinley, chef för Blackrocks avdelning för hållbara investeringar till DN Global Utveckling.

Chefen för Blackrock tycker att världens företag måste bli bättre på hållbara investeringar. Som DN Global Utveckling kunde berätta igår skrev bolagets vd Larry Fink tidigare i år ett brev till företagsledare världen över. Han uppmanade dem att genom sina företag bidra till en mer positiv samhällsutveckling.

Det är dock en uppmaning som i hög grad även borde gälla Blackrocks egen verksamhet, visar DN Global Utvecklings granskning.

Företaget har nämligen stora innehav i flera företag som är svartlistade av svenska pensions- och kapitalförvaltare. Det gäller till exempel gruvbolagen Barrick Gold, Goldcorp, Glencore, Freeport-McMoran, tobaksbolaget British American Tobaco och oljebolaget Sunoco.

Ändå äger flera svenska pensionsförvaltare aktier i Blackrock. Andra, Tredje och Sjunde AP-fonderna, Skandia Liv, AMF och SPP har alla placerat pengar i Blackrock.

Tredje, Fjärde och Sjunde AP-fonderna har dessutom slutit avtal med Blackrock om passiv fondförvaltning.

Blackrock är till exempel en av de största ägarna i det kanadensiska gruvbolaget Barrick Gold, som anklagas för miljöbrott i bland annat Argentina, Chile och Papua Nya Guinea. Bolaget är svartlistat av bland andra Folksam, Skandia Liv, SPP och Andra och Sjunde AP-fonderna.

Blackrock har också investerat i det amerikanska gruvbolaget Freeport-McMoran, som är svartlistat av Folksam, Skandia Liv, SPP och Första, Andra, Tredje, Fjärde och Sjunde AP-fonderna. Företaget anklagas för miljöbrott i Indonesien.

Sjunde AP-fonden har svartlistat det kanadensiska gruvbolaget Goldcorp för att bolaget kränker de mänskliga rättigheterna i Guatemala. Folksam och SPP har svartlistat schweiziska Glencore bland annat på grund av prospektering av olja i det ockuperade Västsahara.

Folksam och Skandia Liv har svartlistat det amerikanska oljeföretaget Sunoco för kränkningar av de mänskliga rättigheterna i delstaterna North Dakota och South Dakota i USA. De har också, tillsammans med SPP, svartlistat British American Tobacco för tobaksproduktion.

Även BAE Systems som tillverkar kärnvapen dyker upp bland Blackrocks innehav. BAE Systems är svartlistat av Folksam, Skandia Liv, SPP och Sjunde AP-fonden.

Andra känsliga innehav är gruvbolagen Rio Tinto och BHP Billiton som svartlistats av Folksam respektive SPP och Sjunde AP-fonden.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter Global Utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.